Solderen / Hot Air

Naast het conventionele soldeerwerk kunnen wij op onze technische dienst ook solderen met hete lucht, door middel van deze moderne techniek zijn wij in staat onderdelen te vervangen die met een normale soldeerbout niet te vervangen zijn. Denk maar eens aan de kleine aansluitpootjes van een moderne chip, de afstand tussen de pootjes is vaak niet meer dan 1mm breed een een beetje chip heeft al snel 100 pootjes!

Naast het verwijderen van componenten wordt hete lucht natuurlijk ook gebruikt om vervangende componenten weer terug te solderen. Soms vereist het terugzetten extra techniek omdat onderdelen zo klein zijn dat ze bijna door de hete lucht worden weggeblazen. Ook komt het voor dat in de directe omgeving van de de vervangen onderdelen ook andere delen van het apparaat zitten die niet goed tegen hitte kunnen, waardoor het gevaar op smelten ontstaat.

De soldeer apparatuur die wij gebruiken is van de fijnste soort waardoor het mogelijk is connectoren van notebooks en zelfs tablet te vervangen. Een veel voorkomende reparatie is de voedingsaansluiting, deze raakt vaak beschadigd door veelvuldig gebruik waardoor het apparaat niet meer oplaadt. Een dergelijke reparatie hoeft niet duur te zijn en kan in de meeste gevallen gewoon met originele onderdelen worden uitgevoerd.

Een veel voorkomend probleem bij audio/video apparatuur maar ook bij bijvoorbeeld voedingen, beamers en andere warmte ontwikkelende apparatuur is dat de soldeer contacten in een apparaat los gaan zitten. Dit komt door het veelvuldig opwarmen van het apparaat bij gebruik en weer afkoelen wanneer het apparaat in stand-by stand is geschakeld.

De foto toont voor een leek slechts een soldering, maar een kenner ziet direct dat deze soldering geen goed contact kan maken en heel goed een storing kan veroorzaken. Natuurlijk controleren wij alle reparaties op goed soldeerwerk.

SMD Componenten op zich kunnen ook afbreken, bijvoorbeeld in een notebook, tablet of ander portable apparaat is een dergelijke storing als snel veroorzaakt.

Het printmateriaal in de apparatuur is redelijk buigbaar. Goed vast gesoldeerde componenten kunnen bij vallen of stoten van een apparaat los geraken of erger nog, breken waardoor het onderdeel niet meer functioneert.

U kunt niet reageren.